New Life Church Curacao

Wat geloven wij

Door Froukje Sijtsma
 
De Pinkstergemeente
 
Zo een 10.000 mensen op Curaçao hebben zich aangesloten bij een van de 50 Pinkstergemeenten die er op het eiland bestaan. “De groei van de kerk op ons eiland is begonnen in 1961”, vertelt dominee Kenneth Thijm die albijna 40 jaar het evangelie op Curaçao verkondigt.
Iedere zondag verzorgt hij een preek in bioscoop The Cinemas in Otrobanda.“De pinkstergemeente is ontstaan uit vele vertakkingen van het Protestantisme.
 
In 1722 waren het de Moravische Broeders die met hun geloof terug wilden naar een‘levend en oprecht geloof in de Heer’. Hieruit vloeide het methodisme van John Wesley voort waarin de nadruk lag op eenpersoonlijke beleving van het geloof en het opbouwen van een echte relatie met God.
Hier is de pinkstergemeente later uit voortgevloeid.”
 
’God als chaufeur’
Dominee Thijm vertelt dat het in de Pinkstergemeente gaat om het opbouwen van een relatie met God en niet zo zeerom regeltjes van wat wel of niet mag.“De essentie van het geloof is de capitulatie waarin een keuze voor God wordt gemaakt. Het gaat erom dat je je leven in de handen van de Heer legt. Dat je de sleutels inlevert en je stuur aan Jezus geeft, zodat jij bijrijder bent en God de chauffeur. En niet andersom, dat jij chauffeur bent en dat het handig is om Jezus er bij te hebben als bijrijder, zodat je om hulp kunt vragen wanneer je de weg kwijt bent.” Volgens Thijm staat de hartsovergave aan Jezus centraal. “Als je je hart aan de Heer geeft, dan ben je christen.
Dan woont God in je geest en ervaar je het contact met God en ben je opnieuw geboren in de Heer.”Die hartsovergave moet een welbewuste keuze zijn, vertelt Thijm. “Ik vergelijk het vaak met een relatie. Je kunt verkering hebben, hartstikke verliefd zijn en elkaar heel goed kennen, maar te laf zijn om de beslissing nemen om met iemand te trouwen en helemaal voor die persoon te gaan.” Thijm verteltdat veel mensen ‘verloofd zijn met God’. “Ze willen nooit trouwen, omdat ze zich niet onvoorwaardelijk willen overgeven en willen verbinden aan Jezus.”De pinkstergemeente moedigt mensen aan om die keuze wel te maken.
 
 
 ‘God is geen boeman’
Dominee Thijm vertelt dat zijn gemeente geen strenge regels op wil leggen. “Alles is geoorloofd, maar niet alles is nuttig. 
Als je voor de Heer kiest, dan vult je hart zich met een groot verlangen om dingen te doen die de Heer behagen. De Bijbel geeft bepaalde grenzen aan en daarbinnen ben je vrij. Natuurlijk is de zonde altijd op de loer, maar je maakt er zoveel mee kapot, dus waarom zou je de zonde begaan?” Toch maken mensen fouten en dat is ook niet erg, zegt Thijm. “In de relatie met God mag je ook fouten maken. God is geen boeman. Net als je kinderen hebt. Ze vallen, ze maken zichzelf smerig, maar je houdt evenveel van ze. Je gaat ze wel wassen en je legt uit dat ze niet met hun schone kleren in de modder mogen spelen. Als ze toch weer vallen haal je ze er net zo lief weer uit om ze te wassen. Maar je verwacht natuurlijk wel dat ze groeien, zodat ze uiteindelijk niet meer in de modder gaan vallen.”
 
Drie-eenheid
De Bijbel spreekt van een God die zich in drie personen openbaart, de zogenaamde Drie-eenheid bestaande uit de Vader, Zoon en Heilige Geest. “De Vader zit op de Troon. Jezus moet men zien als mens én God. God alsof hij geen mens was en mens alsof hij geen God was. Hij heeft beide naturen, maar ze zijn niet met elkaar in tegenstrijd. Hij kon sterven aan het kruis omdat hij de menselijke natuur had. De Heilige Geest gaat vanuit de Vader over de aarde om mensen te helpen om de Vader en Zoon te aanbidden. De Heilige Geest heeft een dienende functie, maar hij is ook God.”
 
Volwassendoop
Thijm vertelt dat pasgeboren kindjes in zijn gemeente niet worden gedoopt, maar worden opgedragen aan de Heer.“Wij geloven dat mensen hun keuze voor God zelf bewust moeten maken. Kindjes worden daarom opgedragenen als ze oud genoeg zijn om te kiezen voor de Heer, dan wordt die keuze met de doop bekrachtigd.”
 
 Gaven van God
“Christen worden is een proces”, vertelt Thijm. “Eerst moet je je bekeren, daarna laat je je dopen met water en vervolgens word je gedoopt met de Heilige Geest wat spontaan of onder handoplegging kan gebeuren. Daarbij ontvang je gaven van de Geest zoals het spreken in tongen, het vertolken van tongen, profetie, het onderscheiden van goede en kwade geesten, het doen van wonderen of genezingen. Die gaven zijn ten dienste van een ander, maar zijn niet bij iedereen even sterk aanwezig. Mensen moeten hun gave aanwakkeren en deze ook durven te gebruiken.” Thijm legt uit dat het spreken in tongen een klankentaal is die je spreekt onder inspiratie van Gods Geest. “Het wekt soms onbegrip bij buitenstanders op, omdat mensen die in tongentaal spreken emotioneel kunnen zijnen dat wordt wel eens verkeerd geïnterpreteerd. Het is bedoeld om de Heer te prijzen in een soort geheime gebedstaal.
 
Het avondmaal is de herdenking van het bloed en lichaam van Jezus’ 
Andere vieringen in de Pinkstergemeente zijn Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. “In een normale zondagsdienst staat de preek centraal en wordter gezongen, maar tijdens deze speciale dagen wordt de dienst door leden van onze kerk ook ingevuld met het dansen met vlaggen, het voorlezen van poëzie, het zingen van liederen, en mime of  toneelspel. 
 
Avondmaal
Eens in de paar weken viert de Pinkstergemeente het avondmaal. Met een slokje druivensap wordt het bloed en met een stukje brood het lichaam van Jezus herdacht die stierf aan het kruis. “Met elkaar herdenken we dan de dood van Jezus en zo drukken we ook de eenheid van onze gemeenschap uit. Verder is het een moment van bezinning waarin mensen zich kunnen afvragen of ze nog in het reine zijn met de Heer en met medegelovigen.”
 
 
 Stille tijd
 Thijm vertelt dat het goed is om als christen tijd te nemen voor God. “Als je iemand wilt leren kennen, dan moet je tijd voor die persoon maken. Als je drie keer per dag eet om je lichaam gezond te houden, dan is het goed om ook God op te zoeken om je geest te voeden. Wij noemen dat ‘stille tijd’, waarin je tijd neemt om de bijbel te lezenen te bidden, loven, prijzen en zingen. Gelovigen mogen zelf invullen hoe zij hun stille tijd houden, maar daarnaast raden we de mensen wel aan om iedere week naar de kerk te komen. Het is geen verplichting, toch hopen wij dat mensen zelf het verlangen hebben om de dienst bij te wonen.”
 
Plek in de samenleving
 Thijm heeft het idee dat er de afgelopen decennia meer begrip voor de Heilige Geest is gekomen wat er volgens hem ook toe heeft bijgedragen dat de Pinkstergemeente kon groeien. “In het begin werden we gezien als een sekte, maar dat idee is grotendeels weg. De Rooms-Katholieke kerk beseft dat zij niet de enige zaligmakende kerk is.” Thijm vertelt dat ze de samenleving op Curaçao van dienst willen zijn. “Wij geloven dat wij mensen in contact moeten brengen met God. Als je God vindt, verandert je hart en dan verandert je gezin en vervolgens ook onze samenleving. Dat kun je niet alleen met wetgeving bewerkstelligen. De liefde van God brengt ook liefde voor je naaste en daarmee een beter Curaçao.
Advertenties

Commentaren op: "Wat geloven wij" (2)

  1. ga zo door fausto provacia

  2. Indrukwekkend verhaal! Gods zegen toegewenst! Het heeft ons bemoedigd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: